ongewoon konijn gevonden op menorca
09-12-2012 12:39
Het Konijn
Het konijn was ongeveer zes keer zo groot als de konijnen die wij nu kennen. De wetenschappers die het fossiel van het konijn gevonden hebben, noemen de soort Nuralagus rex. Het dier zou zo’n 12 kilo hebben gewogen.
‘Hoppen’
Het dier kon niet ‘hoppen’ zoals konijnen tegenwoordig doen. De ruggengraat was namelijk vrij stijf en kort. Het konijn zou wel een goede graver zijn geweest. Het dier groef naar wortels en knollen.
Geschiedenis van het konijn
Volgens de wetenschappers arriveerden de voorouders van Nuralagus rex in Menorca gedurende de crisis in het Messiniaan. Gedurende deze geologische periode droogde de Middellandse Zee op en kwamen de Balearen in contact met het omringende vasteland. De voorouders van de Nuralagus rex konden dus gewoon naar Menorca wandelen, volgens de onderzoekers. Toen het water terugkeerde en Menorca een eiland werd, had het konijn geen vijanden. En daar profiteerde het dier sterk van: binnen relatief korte tijd werd het konijn tien keer zo groot als zijn voorouders. Het hoefde zich niet te verdedigen tegen vijanden en dus veranderde er nog meer. Zo ging het gehoor en zicht van het konijn achteruit. De ogen werden kleiner en de oren ook. Het konijn bewijst daarmee de wet van Foster. Volgens deze theorie worden grote dieren op geïsoleerde eilanden alleen maar kleiner, terwijl de kleine dieren groot worden.
Toen het klimaat koeler werd, stierf het dier uit. De bevindingen van de wetenschappers van het Institut de Paleontologia Miquel Crusafont zijn gepubliceerd in het blad Journal of Vertebrate Paleontology.
———
Terug